divendres, 23 de maig del 2008

La resposta dels centres de recerca

Acabo de llegir al diari “El País” un article, signat per el Sr. Miquel Caminal, que m’ha semblat molt encertat i que en el seu encapçalament deia: “La sumisión de la Universidad Pública”.

És veritat que l’evolució en la docència i la recerca, com succeeix en molts altres ordres de la vida, es mercantilitza i la venda de producte abusant de les paraules excel·lència i competitivitat no sembla el més adient en el marc de la universitat pública.

Ens trobem en una cruïlla en què les orientacions i les decisions marquen present i marcaran futur. I més en aquest moment en què, en el cas de l’Administració del Estat, s’ha produït un fet significatiu com es la creació d’un Ministeri de Ciència i Innovació en el qual els seus principals executius són anteriors representants del sector privat, públic i de les universitats.

De l’evolució dels esdeveniments en els propers mesos es veurà la tendència que pren aquesta nova aposta.

Aprofitant l’avinentesa voldria deixar un apunt de la situació actual dels centres de recerca a Catalunya i la darrera proposta rebuda del Departament d’Economia de la Generalitat d’incloure els consorcis, amb participació majoritària, i les fundacions, amb participació majoritària o total, en els pressupostos 2009.

El fet plantejat, indiscutible des de el punt de vista legal, representarà un canvi notable en el control de gestió d’aquests ja que, a partir de l’aplicació d’aquesta normativa, quedaran subjectes a l’autorització prèvia de la intervenció de la Generalitat, situació no aplicada fins ara, i més endavant a un sistema d’unitat de caixa que deixarà sense iniciativa en la presa de decisió als gestors dels centres.

Entenc la necessitat de disposar de la informació sol·licitada per poder fer una millor presentació i avaluació dels recursos esmerçats i dels resultats obtinguts, però com ja he manifestat en anteriors ocasions, propostes com aquestes posen en qüestió un principi com es la funció per la que han estat designats els òrgans de govern, consell de direcció, comissió executiva, director i gerent.

De la resposta, raonada, dels gestors i de la decisió final presa per l’Administració, després d’escoltar-los, en derivarà una forma o altre de fer, sens dubte.

I això em lliga amb el inici de la reflexió referida a les universitats públiques, en un altre sentit de les coses.